קפריסין הצפונית – מהם הסיכונים?
תאריך 06/10/2022
יואל
קפריסין ששוכנת כ-40 דקות טיסה מישראל חוותה הפיכה צבאית ב-1974 שגרמה לפילוג קשה בין הקהילה הטורקית והקהילה היוונית במדינה, והובילה לחילוק המדינה לשני חלקים נפרדים: החלק הדרומי והמוכר לכולם הקרוי "רפובליקת קפריסין", והחלק הצפוני הנושא את השם "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין". בין שני הצדדים של האי שוררת מתיחות מאז אותה השנה כאשר בסיסים של האו"ם והממלכה המאוחדת מפטרלים באופן קבוע על מנת לשמור על השקט המתוח שאף פילג את עיר הבירה ניקוסיה, אשר נחשבת לעיר הבירה היחידה בעולם ומשותפת לשתי מדינות נפרדות.
מרבית משקיעי הנדל"ן השקיעו באורך השנים בקפריסין הדרומית הנחשבת למדינה מערבית ומתקדמת, הנמצאת באיחוד האירופי והינה חלק מגוש האירו. במיוחד לאור העובדה כי קפריסין הצפונית היא מדינה אשר מוכרת אך ורק על ידי טורקיה והיא אינה חלק מהאיחוד האירופאי. משקיעי נדל"ן רבים נזהרו במשך השנים מהשקעות נדל"ן בקפריסין הצפונית, אך התפתחותה של המדינה בשנים האחרונות לצד תנועת תיירים גועשת הפנתה את תשומת הלב של משקיעים אל המדינה הצפונית במטרה להניב רווחים ותשואות גבוהות. קפריסין הצפונית נחשבת בעיני רבים כאל יהלום בלתי מלוטש שעוד לא התגלה על ידי רבים, היא מלאה בבתי מלון עם שלושה עד חמישה כוכבים, מסעדות אותנטיות, חופי ים מרהיבים וארכאולוגיה מהממת. כמו כן, המטבע המקומי הוא הלירה הטורקית ועל כן קפריסין הצפונית נחשבת לזולה יותר בהשוואה לקפריסין הדרומית.
אבל אין להתעלם מהעבודה שקפריסין הצפונית היא מדינה שנויה במחלוקת אשר נחשבת בעיני קפריסין הדרומית בתור מדינה כבושה אשר נלקחה מהם. על כן, נסביר בקצרה על הסכסוך הקפריסאי כדי שתדעו על שורש המחלוקת ומדוע קפריסין הצפונית עדיין נתפסת באור שלילי בעיניהם של קפריסאים יוונים ואירופאים בכלל.
קפריסין מאז ומתמיד הייתה הבית של שתי קהילות – קהילה יוונית וקהילה טורקית אשר חיו לאורך כל האי. בשנת 1974 התרחשה הפיכה צבאית שמטרתה הייתה לספך את האי כולו ליוון, אך הטורקים אשר לא ראו את המהלך בעין יפה פלשו אל המדינה וכבשו את חלקה הצפוני שכולל כ-37% מכל האי עצמו. בשנת 1983 קפריסין הטורקית הכריזה על עצמאות אשר התקבלה אך ורק על ידי טורקיה, כאשר המדינה נשלטת על ידי משטר צבאי טורקי והיא תלויה באופן מלא בתמיכה כלכלית ומדינית של טורקיה.
למרות העובדה שקפריסין הצפונית תלויה בטורקיה היא נחשבת למדינה אשר מתפתחת מיום ליום מבחינה תיירותית, תעשייתית וכלכלית. מרבית התושבים מדברים אנגלית בנוסף לטורקית המדוברת במקום, וישנן כ-24 אוניברסיטאות אשר עמוסות במוחות חדשים ומבריקים המעוניינים לפתח את קפריסין הצפונית ולהפוך אותה למדינה משגשגת. ומדינה שמושכת אליה כמות כזו של תיירים, מייקרת לאט לאט את מחירי הנדל"ן ועל כן משקיעי נדל"ן יכולים וצריכים להכות בברזל כל עוד הוא חם ברכישה של נדל"ן במדינה המתפתחת. בסדר גודל של 250 אלף שקל תוכלו לרכוש דירת 100 מטר משופצת שיכולה לאכלס את המוני התיירים שנוהרים אל המדינה, או שתשמש כדירת שותפים לטווח ארוך עבור המוני הסטודנטים שלומדים במדינה.
אך אין לנו לשכוח שקפריסין הצפונית היא מדינה שנויה במחלוקת שנחשבת בעיני רבים בתור מדינה דיקטטורית הנשלטת תחת שלטון כובש שעקר את אדמותיה של קפריסין היוונית. לכן לצד היתרונות הרבים של השקעות נדל"ן בקפריסין הצפונית, היא טומנת בחובה סיכונים רבים שעלולים לארוב לכם ולפגוע בכם לטווח קצר וארוך.
חלק מהסיכונים שקיימים בהשקעות נדל"ן בקפריסין הצפונית הם:
- מעמד חוקי של הנכס – ההפיכה הצבאית שהתרחשה ב-1974 שמה בסימן שאלה את המעמד החוקי של נכסים רבים, בעקבות עזיבה של קפריסאים יוונים וקפריסאים טורקים את אדמותיהם ונכסיהם. בעקבות זאת קפריסין הצפונית הציגה ארבעה סוגים של שטרי בעלות על הנכסים אשר נמצאים בשטחה. חשוב מאוד כי בעת רכישה של נדל"ן בקפריסין הצפונית תוודאו כי בעל הנכס מוסר לכם את אחד מארבעת סוגי שטרי הבעלות. שימו לב, אחד משטרי הבעלות נקרא TMD TRNC שמצהיר כי הנכס ניתן לקפריסאי טורקי ששירת בצבא, או כי בעל הנכס קיבל את שטר הבעלות כחלק מעידוד ההגירה למדינה. סוג שטר הבעלות הנ"ל נחשב להכי פחות בטוח מבין הארבעה.
- שטר מכר – כאשר תרכשו נדל"ן בקפריסין הצפונית אתם תקבלו שטר מכר שמעיד כי הנכס נרשם בצורה חוקית. הבעיה היחידה היא ששטר המכר הזה מוכר אך ורק על ידי קפריסין הצפונית וטורקיה, ועל כן הוא אינו בעל תוקף חוקי או משפטי אשר מוכר על ידי אף אחד מהמדינות בעולם.
- התקדמות המשא ומתן של הדרום והצפון – עם השנים ניכר כי ישנה התקרבות בין קפריסין הצפונית לקפריסין הדרומית במטרה לסיים את הסכסוך ולאחד את המדינה. סיכון זה הוא אמנם מינורי, אך במידה ואכן שני הצדדים יגיעו לפשרה בסיום הסכסוך ישנו מצב שתתבצע החזרת נכסים לשני הצדדים, ותצטרכו למסור את הכנס שלכם לבעליו המקוריים.
- היעדר הגנה משפטית – מאחר וקפריסין הצפונית מוכרת אך ורק על ידי טורקיה, במידה ותרכשו נדל"ן במדינה אתם לא תהיו מוגנים על ידי החוק האירופאי או הקפריסאי היווני. כמו כן, אתם עלולים להיות חשופים לתביעות בגין בעלות של נכסים בעקבות הסכסוך היווני והטורקי. אחד המקרים המפורסמים עליכם תוכלו לקרוא ולחקור לעומק הוא "אפוסטולידס נגד אורמס".
לסיכום ניתן לאמר כי למרות שקפריסין הצפונית נחשבת למדינה חמה להשקעות נדל"ן, היא טומנת בחובה סיכונים רבים אשר עלולים להוליך שולל משקיעי נדל"ן רבים. לפני רכישה של נדל"ן במדינה, ודאו כי אתם מכוסים מכל הבחינות וכי בידיכם כל המסמכים המעידים על הבעלות שלכם על הנכס.