שכונת פראגה בוורשה מתפתחת – סקירה
תאריך 09/12/2022
יואל
וורשה בירת פולין המתפרשת על פני 517 קילומטר רבוע מחולקת ל-18 רובעים שונים הכוללים את שכונת פראגה אשר מחולקת לפארגה צפון ופראגה דרום. שכונת פראגה ממוקמת ממזרח לנהר הויסלה כאשר החלק המזרחי נתפס בעיני רבים בתור החלק המפוקפק של ורשה עם תושבים קשיי יום, פועלים זרים ובעלי צווארון כחול. אך למרות זאת, שכונת פראגה חווה התחדשות והיא לב ליבה של תהליך הג'נטרפיקציה שמתחולל בשכונות אירופאיות אחרות כמו קרויצברג בברלין, אוברקאמף בפריז ושכונת פלורנטין המזרח תיכונית אשר מוכרת לכולנו. כיום שכונת פראגה מייצגת בצורה המדויקת ביותר את הריקוד בין החדש לישן, בין הקומוניזם לקפיטליזם ובין בתים ישנים מטים ליפול לבין מרכזים מסחריים עמוסי מסעדות, מוזיאונים וחיי לילה.
היסטוריה
בעבר פראגה הייתה יישוב קטן בפולין וכלל לא היוותה חלק מוורשה כאשר היא מוזכרת לראשונה במאה ה-15. מקור שמה של פראגה היא מהפועל הפולני שפירושו "לשרוף" מאחר וכדי להקים את פראגה שרפו שטח מיוער רב על מנת לבנות את השכונה. נהר הויסלה הפריד בין פראגה לשאר וורשה ונסיונות לאחד בין השניים במהלך השנים נכשל עד שנת 1791 ובו היא סופסוף התאחדה עם וורשה. מיקומה ממזרח לנהר הויסלה שיחק לטובתה של פראגה במהלך מלחמת העולם השנייה והיא כמעט ולא נפגעה ע"י הגרמנים, מה שהוביל להקמה של מרכזים ציבוריים רבים בה לאחר תום המלחמה. כמו כן, היא הייתה למרכז תרבות יהודי שאכלס בתי כנסת ואנשי דת רבים כך שגם היום תוכלו לחזות בצביון היהודי שעדיין אוחז בה. בתקופת הקומוניזם פעל בפראגה שוק שחור ובו הפולנים יכלו לרכוש סחורות אסורות אם הדולרים היו נמצאים בכיסם. כיום, אותו השוק הוא מרכז מסחרי שוקק חיים ובו נשים מאורסות תרות אחרי שמלות כלה לליל הכלולות שלהן.
מקורית ואותנטית
מאות שנים לאחר אזכורה הראשוני וכ-30 שנה בלבד לאחר תום הקומוניזם פראגה צועדת קדימה אל מודרניזציה אך שומרת על הצביון הייחודי שלה וממשיכה להיות נאמנה למקור. באותה השכונה תוכלו למצוא בתים ישנים ומתקלפים וחצרות בתים שהיוו למרכזי תפילה בעת העוצרים של מלחמת העולם השנייה, לצד כתובות גרפיטי עכשוויות ומיצגי אמנות שנוצרו ביחד עם ילדי השכונה על מנת לפתח את הלך רוחם ולהראות להם צד אחר וחיובי בשכונתם שבמשך שנים נחשבה לאפלה ומפוקפקת. הבתים הישנים אף שימשו לצילומי הסרט הפסנתרן זוכה פרס האוסקר המגלם את סיפור הישרדותו של ולדיסלב שפילמן. אוהבי היסטוריה יהנו ממוזיאון הקומוניזם שמציג פרטי אמנות שראיתם בוודאי בבית של הסבים שלכם, וחובבי שתייה חריפה יוכלו לסייר במוזיאון הוודקה המציג את תהליך הכנת המשקה וטעימה של שלוש סוגי וודקה שונות בסוף. בהמשך לקו הקולינרי, בפראגה תוכלו לבקר במילק בר אותנטי שהוא בעצם מסעדה המגישה אוכל פולני ישן ומסורתי לחוויה שתחזיר אתכם אחורה בזמן. שימו לב, בחלק מחצרות הבתים התושבים המקומיים לא ששים לקבלת המוני התיירים ולעיתים יכעסו מאוד אם תפנו כלפיהם מצלמה על מנת לתעד את המאורע.
החדש פוגש את הישן
קרבתה של פראגה אל מרכז וורשה הפכה אותה למוקד משיכה עבור צעירים ואנשי רוח ותרבות אשר מחפשים מקום מגורים גזעי ואותנטי במחיר נוח למדי. פראגה ממוקמת כ-4 ק"מ ממרכז וורשה כאשר ברכב פרטי תוכלו להגיע אליה תוך 10 דקות בלבד. הפשיעה בה מגורה והממשלה הפולנית משקיעה סכומי עתק בפיתוח השכונה עם הכשרת קרקעות רבות למגורים והקמה של מרכזיי תעסוקה כדוגמת Google אשר הקימה בה לאחרונה מרכז פיתוח חדש. השוק השחור של וורשה שקיים כבר למעלה מ-100 שנה מכיל כ-300 דוכנים בו תוכלו לקנות פרחים, צעצועים, מאכלים אותנטים וכאמור לעיל אף שמלות כלה. תיירים נהנים בשכונה מסיורים מודרכים בחלקים העתיקים לצד סיורים בפאבים עם שתייה חופשית או סיורי סגוואי וקורקינט חשמלי לאילו המפונקים יותר. באופן כללי, האומנות העכשווית תופסת משקל רב בפראגה כאשר לא משנה לאיזה כיוון תטו את הראש שלכם תוכלו לחזות בגרפיטי שמציג את העולם הישן, העולם החדש ואת מה שביניהם. לכן, לא פלא שפראגה מושכת אליה כל כך הרבה אמנים יוצרים ומוחות חדשים ונועזים. המקום בו המפגש בין החדש לישן מורגש בצורה החזקה ביותר הוא ביציאה מתחנת המטרו. בצידו האחד של הרחוב תמצאו קניון עמוס מותגי יוקרה עם המונים שנוהרים לחנויות, ובצידו השני של הרחוב תראו את הכנסייה הרוסית האורתודוקסית עם עיצובה העתיק.
כדאי להשקיע בפראגה?
אם השקעת מיליוני הזלוטי של ממשלת פולין בשכונה עדיין לא ענתה לכם על השאלה, אז כן. פראגה מתחדשת מיום ליום ושוק השכירות לטווח ארוך עבור התושבים המקומיים חזק מתמיד. כמו כן, תוכלו להשכיר את הדירות שלכם לטווח קצר עבור כל אותם המוני תיירים שמחפשים אחר חוויה אורבנית ושונה ממרכז וורשה. השכונה נהייתה כל כך מבוקשת בקרב הפולנים והזרים עד כדי כך שבשנה אחת נמדדה עלייה של בין 15% ל-20% במחירי הדירות. כיום דירה בת שני חדרים ששטחה עומד על 45 מטר רבוע מושכרת בעלות המתחילה מ-3500 זלוטי לחודש המתורגמת לכ-2650 ש"ח. אין גם לשכוח שהזלוטי חלש ביותר לעומת השקל שמתחזק מיום ליום כך שכוח הקנייה של משקיעי נדל"ן ישראלים בפראגה הוא חזק במיוחד.
שכונת פראגה היא יעד מעולה למשקיעי נדל"ן שיודעים מצד אחד לחשוב מחוץ לקופסא ומצד שני לדעת להכות בברזל כל עוד הוא חם. עליית המחירים במרכז וורשה גרמה למשקיעי נדל"ן רבים לחפש אחר אלטרנטיבות זולות ומניבות יותר, ופראגה יושבת על המשבצת הזו בצורה אופטימלית.