לוקסמבורג שקועה במשבר דיור חמור ביותר
תאריך 26/12/2024
יואל
יודעים מהי המדינה העשירה ביותר באירופה? אתם בוודאי חושבים שזו שוויץ, גרמניה או אירלנד, אך התשובה היא לוקסמבורג. מדובר במדינה קטנטנה במרכז אירופה עם אוכלוסייה של כ-600 אלף איש בלבד אשר מתפרשת על מעט יותר מ-2500 קילומטרים רבועים, אך התוצר הלאומי הגולמי שלה הוא הגבוה ביותר בעולם. בנוסף לכך אחד מ-15 אזרחים בלוקמסבורג הינו מיליונר, והמשכורת הממוצעת במדינה עומדת על כ-5800 אירו בחודש. למרות זאת הכלכלה של לוקסמבורג חווה קשיים שהחלו עם המשבר הכלכלי של 2008, וכעת היא שקועה במשבר דיור מהחמורים ביותר באירופה שהוביל גם להרחבת הפערים הסוציאקונומים של האוכלוסיה.
לוקסמבורג כמקלט מס
כדי להבין את שורש הבעיה של משבר הדיור והרחבת הפערים בין האוכלוסיה יש להתחייחס להיותה של לוקסמבורג מקלט מס עולמי. נכון להיום מס החברות של לוקסמבורג עומד על כ-1% בלבד, ועל כן חברות רבות מקימות בה מרכזי תעסוקה והן מנצלות זאת גם כדי להתרחב לענפים נוספים. המיסוי בלוקסמבורג באופן כללי נוח מאוד ומזמין עבור משקיעי נדל"ן ואנשי עסקים, הדבר הוביל לנהירה של אירופאים למדינה כאשר אוכלוסייתה של לוקסמבורג מורכבת מכ-50% אזרחים זרים. אלו בעלי מעמד כלכלי נמוך יותר מגיעים ללוקסמבורג על מנת להגשים את החלום של חיים במדינה עשירה ומתקדמת, אך רבים מגלים שהחלום אינו ורוד כמו שהם חשבו.
היעדר מס הירושה בלוקסמבורג מוביל לכך שרבים מקבלים בעלות על נכסים דרך ירושה ואינם מעוניינים למכור אותם. כך נוצר מצב שנתח גדול מכלל הנכסים במדינה נמצא בבעלות של אותן משפחות במשך שנים, והערך של הנכסים מתייקר משנה לשנה. כדי לסבר את האוזן מבחינת מחירים, שכר דירה עבור דירה בת שני חדרים בלוקסמבורג מתחיל מכ-2000 אירו, ובמידה ואתם מעוניינים לרכוש נכס אז דעו לכם כי מחירו של מ"ר עומד על כ-13 אלף אירו. כל זה במדינה זעירה עם כחצי מיליון בני אדם ואחת הצפופות בעולם. המצב משפיע מאוד על משפחות חד הוריות וזוגות צעירים שאינם מצליחים למצוא נכסים לרכישה כאשר מחירו הממוצע של נכס עומד על כ-1.5 מיליון אירו, ושכר דירה שמאמיר משנה לשנה. על כן רבים מהם החלו להגר בשנים האחרונות למדינות שכנות כמו גרמניה ובלגיה שבהן שכר הדירה גבוה גם כן, אך לא ברמה של לוקסמבורג.
כדי להתמודד עם משבר הדיור ועל מנת לעורר את שוק הנדל"ן הרדום במדינה החליטה הממשלה לצאת בתוכנית בעלות של כ-135 מיליון אירו. חשוב לציין כי נושא הדיור הוא בראש מעיינם של הפוליטיקאים בלוקסמבורג והוא עולה בכל קמפיין בחירות שמתרחש במדינה. התוכנית באה לידי ביטוי בהעלאת ניכוי המס בעת רכישה של נכס חדש מ-30 אלף אירו ל-40 אלף אירו, ניכוי מס נוסף של 20 אלף אירו בעת רכישה של נכס המיועד להשכרה עתידית, קיזוז מס רווחי ההון בהתאם למספר השנים בו הנכס יעמוד לרשותו של בעל בעל הנכס, והקלות נוספות שיצמצמו את המיסים שבעלי הנכסים ישלמו לקופת המדינה. זאת על מנת לעודד את המשקיעים להעיר את שוק הנדל"ן ולאפשר דיור בר השגה לכלל התושבים במדינה.
מעגל העוני
למרות הבטחותיה של הממשלה לשקם את הכלכלה ולפתור את הפערים הכלכלים בין השכבות באוכלוסיה, התושבים במדינה אינם משוכנעים. רבים בני המעמד הנמוך טוענים כי המדינה לא דואגת להם כלל והם אינם רואים את ההבטחות של הממשלה באות לידי ביטוי. כאשר ערך הנדל"ן רק מתייקר משנה לשנה ואיתו גם שכר הדירה שעוקף במהירות את קצב האינפלציה, לוקסמבורג הופכת למדינה לעשירים בלבד ודוחקת את בני המעמד הנמוך למעגל העוני. בדומה לגרמניה ישנו משבר של מחוסרי דיור בלוקסמבורג שאינם מצליחים למצוא דיור בר השגה ולמרבה הצער מוצאים את מקום מגוריהם ברחובות הקרים בהן הטמפרטורות צונחות מתחת ל-0 מעלות צלזיוס בחודשי החורף הקרים.
ישנו מיעוט גדול מפורטוגל שמהגר מהמדינה שבה המשכורת היה מהנמוכות ביותר לאירופה, ומגיע ללוקסמבורג על מנת להתפרנס בכבוד אך לא מצליח למצוא מקומות תעסוקה. בנוסף לכך, על פי סקר שמדד את רמת הגזענות במדינה עולה כי הפורטוגלים הם אלו שחווים את הגזענות הגבוהה ביותר בקרב המקומיים. צעירים שמהגרים ללוקסמבורג ומוצאים את עצמם ללא מקום עבודה אינם זכאים לרשת ביטחון כלכלית מהביטוח הלאומי במידה והם מתחת לגיל 25. כך שמסיור קצר ברחבי עיר הבירה תוכלו לראות תורות ארוכים לבתי תמחוי שמעניקים ארוחה חמה למחוסרי הדיור והעניים.
לסיכום ניתן להגיד כי למרות המוניטין הגבוה של לוקסמבורג בתור מעצמה כלכלית באירופה היא אינה חפה מבעיות ומתמודדת נכון להיום עם משבר דיור חמור ביותר. כ-0.5% מהאוכלוסיה אוחז בכ-50% מהנכסים במדינה שכאמור גם ניתנים להעברה בירושה ללא תשלום מס. על כן רבים מהנכסים נמצאים מחוץ להישג ידם של האזרחים, ומחירם רק מאמיר מיום ליום. כעת ניתן רק לחכות ולראות האם הבטחותיה של הממשלה הנוכחית יקרמו עור וגידים, ומשבר הדיור יהיה בדרך האיטית אך בטוחה לפתרון.