contact-us
close-form

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    האם קיים עדיין שוק נדל"ן בביירות?

    תאריך 13/03/2025

    יואל

    נכון לכתיבת כתבה זו באוגוסט 24 אנחנו שומעים על לבנון בחדשות באופן יומיומי ולא מסיבות חיוביות. השכנה שלנו מצפון עוסקת במתקפת נגד בעקבות חיסול רמטכ"ל חיזבאללה בשכונת דאחייה, דבר שלא נשמע מאז ההפצצה האחרונה של צה"ל בביירות בשנת 2006. חוץ מזה, לבנון סובלת ממשבר כלכלי עמוק עם שיעורי אבטלה גבוהים וחובות עצומים. כיום ננסה לרגע לשים את החדשות בצד ולהבין, האם עדיין מתבצעות עסקאות נדל"ן בביירות שבזמנו הייתה נחשבת ל"פריז של המזרח התיכון"? האם משקיעים זרים עדיין בוחרים להשקיע במדינה שמתרסקת מבחינה כלכלית ועל סף תחילת מלחמה עם ישראל? אז בואו נעשה לכם סדר.

    טרום המשבר הכלכלי

    לאחר מלחמת האזרחים בלבנון וסיומה של מלחמת לבנון הראשונה החלה להתבצע עבודת שיקום רחבת ידיים של עיר הבירה ביירות כחלק מהניסיון להחזיר אותה לימי הזוהר שלה. בעזרת מימון של כספים מערב הסעודית ובניצוחו של הפוליטיקאי רפיק אל חרירי החל שיקום של תעשיית המלונאות ובנייה של הבניינים שנהרסו. ביירות הפכה להיות היעד המועדף על תושבים מן המפרץ הפרסי שלהם שכוח הקנייה שלהם היה חזק הרבה יותר מארץ מוצאם, ובנוסף לכך לא מעט תיירים ממערב אירופה שבו לבקר את לבנון.

    בשנת 2006 התרחשה מלחמת לבנון השנייה שהסבה נזק אדיר לעיר עם הפצצות צה"ל ופלישה קרקעית אל המדינה. בשנים הראשונות לאחר תום הלחימה כמעט ולא הגיעו תיירים זרים אל המדינה מהחשש לפריצה של מלחמה נוספת, אך אלו שלא ויתרו היו התיירים מן המפרץ הפרסי. בשנת 2015 פורסם בעיתון ה-"Daily Telegraph" כתבה ובה נכתב כי ביירות היא היעד נדל"ני חם ומלא בהשקעות. היא אף קיבלה את התואר "עוף החול של הנדל"ן העולמי". חברות בינלאומיות גדולות כמו דיאג'או וסירקיס פתחו בה מרכזי הפצה ותעסוקה והעיר התמלאה באוכלוסיה צעירה שהגיעה להתגורר בה. כתוצאה מכך מחירי הנדל"ן החלו לעלות בהדרגה ומחירה של דירת 3 חדרים במרכז העיר יכלה להגיע ל-500 אלף דולר. במשך מספר שנים לבנון חוותה צמיחה כלכלית ונדמה היה כי היא בדרך חזרה לימי הזוהר שלה, אלא שעד מהרה פרץ משבר כלכלי עמוק שפגעה אנושות בכלכלה ומרחף כענן שחור מעל ראשם של הלבנונים עד היום.

    המשבר הכלכלי בלבנון

    בשנת 2016 הבחינה הממשלה הלבנונית בהאטה בתזרים של כספי החוץ, איתה גם ירדה הנזילות הדולרית לראשונה מאז שנת 2005. על מנת להתמודד עם המצב החליטה הממשלה הלבנונית לצאת בתוכנית "ההחלפה" שבה המירה הממשלה את החוב הציבורי מלירה לבנונית למטבע זר. בעיית הנזילות אמנם נפתרה זמנית, אך החוב של המדינה צמח בצורה דרסטית עד שבשנת 2019 נוצר מצב ובו שער החליפין של השוק השחור סטה משער החליפין הרשמי של המדינה. בנקים ברחבי לבנון סגרו את שעריהם למשך חודשיים ללא אפשרות למשוך כסף, וכך החלה המשבר הכלכלי העמוק של לבנון.

    המחסור בדולרים במדינה הביא לכך שלמעלה מ-25 אלף איש איבדו את מקום עבודתם ומאות בתי עסק נאלצו להסגר. התוצר הלאומי הגולמי של המדינה ירד בכ-10 מיליארד דולר ומחירי הצריכה של מוצרים בסיסים עלו במאות אחוזים. אל המצב הכבר בעייתי הגיעו שתי מהלומות קשות מאוד, הראשונה הייתה מגפת הקורונה שפגעה עוד יותר בכלכלה המקומית, והשנייה היא הפיצוץ בנמל ביירות. ההרס שהביא איתו הפיצוץ היה כה רב, שכרבע מיליון אני אדם הפכו להיות חסרי בית בעקבות הרס הבתים בטווח של מספר קילומטרים מהנמל עצמו. בנוסף לכך מאגרי מזון רבים נהרסו ולמעלה מ-80% ממאגר הדגנים של כל לבנון הפך להיות לא ראוי לשימוש.

    בשנת 2023 נערך סקר לבדיקת כמות הנכסים שעומדים נטושים ולא מאוכלסים בלבנון. מהסקר עולה שלמעלה מ-20% מכלל הנכסים עומדים ריקים, כאשר חלק לא מבוטל מהם דווקא כשיר וניתן לאכלוס. רבים החליטו לעזוב את העיר לאזורים שקטים יותר, כאשר יש גם כאלו שהחליטו לעזוב את המדינה באופן סופי מאחר והמשבר הינו חמור ביותר.

    כיום בשנת 2024 לבנון שוב עולה אל סדר היום בעקבות המתיחות בינה לבין ישראל. חיסול רמטכ"ל חיזבאללה בשכונת דאחייה גרם להרס רב בביירות, כאשר חשוב לציין שדרום לבנון גם היא נמצאת תחת הפצצות צה"ל מאז שנת 2023. לאחר החיסול בביירות נרשמה ירידה משמעותית בתנועת בני האדם וכלי הרכב ברחוב, רבים מעדיפים להסתגר בבתיהם מחשש לחייהם או לעזוב את העיר אל ערים סמוכות. אחת מן הערים הללו היא בחמדון, עיירת קיט הסמוכה לביירות שבה רבים מבלים את זמנם בעונת הקיץ. כתוצאה מכך מחירי השכירות קפצו פי שלושה ורבים אינם מסוגלים לשלם את דמי השכירות לאור המצב הכלכלי המאתגר בלבנון.

    למרות זאת, בעיר צור הממוקמת דרומית לביירות נראה כי החיים מתרחשים כרגיל והמונים פוקדים את מרכזי הקניות והחופים כאשר ברקע נראים כדורי עשן וסימני הפצצות של צה"ל. המצב הבטחוני משתנה מיום ליום ועדיין לא ידוע האם קולות הבהלה יגיעו גם אל צור ואל הערים הסמוכות לביירות. ביירות שהייתה פעם יעד נדל"ני חם ומבוקש בקרב משקיעים מן המפרץ הפרסי נמצאת בהדרדרות קשה. התיירים ממערב אירופה כבר לא מגיעים לנפוש במדינה, ורבים מן התושבים המקומיים עוזבים את העיר מחשש לחייהם. לצערם של הלבנונים, "פריז של המזרח התיכון" נכון להיום היא אך ורק זיכרון רחוק.

    כתיבת תגובה

    banner