contact-us
close-form

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    ריגה

    תאריך 16/01/2025

    יואל

     ריגה היא עיר הבירה של לטביה אשר שוכנת לחופי הים הבלטי ומהווה לעיר הגדולה ביותר בכל הערים הבלטיות. עד שנת 1991 הייתה חלק מברית המועצות ובעלת אופי סובייטי כיאה למסך הברזל שכיסה את כלל המדינות הללו, אמנם עם קבלת העצמאות לטביה החלה במסע מוצלח במיוחד להפוך למדינה מערבית מן המניין עם הצטרפותה לאיחוד האירופאי, אימוץ מטבע האירו והצטרפות למדינות ה-OECD. בריגה מתגוררים למעלה מ-600 אלף בני אדם וחלקם הגדול הינם בעלי השכלה גבוהה ודוברי שפה נוספת מלבד השפה המקומית. על כן, משקיעי נדל"ן ואנשי עסקים רבים החלו להתעניין בריגה עם גל משקיעים גדול במיוחד שהגיע בעשור השני של המאה ה-21. כיום ננסה לסקור את שוק הנדל"ן בריגה והאם משתלם למשקיעי נדל"ן ישראלים להשקיע בה.

    לא עוד מדינה בלטית

    לטביה אמנם חלק משלושת המדינות ששוכנת לים הבלטי ביחד עם אסטוניה וליטא, אך הכלכלה שלה ואופייה שונה לחלוטין משאר המדינות הללו. הכלכלה של לטביה הינה מהחזקות באזור ויש לה ענף תיירות עשיר בשונה מליטא ואסטוניה. לטביה מעוניינת למשוך משקיעים זרים שישקיעו במדינה ובכלכלה שלה ולכן היא מנהלת מדיניות מיסוי מקלה ואף מנפיקה אישור תושבות במדרגת מחיר נמוכה יותר משאר מדינות המערב. המגזרים השולטים בכלכלה הלטבית הם מגזר ה-GBS (אספקת שירותים כלכליים ומיקור חוץ), מגזר ה-ICT (טכנלוגיית מידע ותקשורת) וכל עולם הסטארט אפ (חברות הזנק).

    בשנת 2017 לטביה חוקקה מספר חוקים שמטרתם להקל על זרים שמעוניינים להקים חברות סטארט אפ במדינה. מייסדי החברות יכולים לקבל אשרות שהייה באופן מיידי כחודש ימים מהגשת הבקשה, ואופציית רכישת מניות ללא מס. אך הפקטור המשמעותי הוא המיסוי המקל על חברות הסטארט אפ:

    • תשלום מס ביטוח לאומי קבוע ללא שינויים
    • היעדר מס הכנסה ליחידים
    • היעדר מס חברות
    • מימון של עד 45% משכרם של העובדים בעלי ניסיון בחברה.

    כך בשנים האחרונות לטביה וריגה התמלאו בחברות סטארט אפ זרות שהגיעו למדינה ותרמו לצמיחת הכלכלה שלהן. כלכלה שידעה עליות ומורדות במהלך השנים עם ההתאוששות ממסך הברזל של ברית המועצות והמשבר הכלכלי של 2008 שפגעה בלטביה בצורה הקשה ביותר בהשוואה לשאר העולם. עם צמיחת הכלכלה וכניסה של חברות רבות לכלכלה המקומית נוצר הביקוש הגדול לדיור עבור המקומיים והזרים, וכאן משקיעי הנדל"ן נכנסים לתמונה.

    אופי שוק הנדל"ן בריגה

    • עלות – היתרון המשמעותי של השקעה בריגה הוא סף הכניסה הנמוך יחסית לענף הנדל"ן. מחירו של מ"ר עומד על כ-2000 אירו אך כמובן משתנה בהתאם למיקום בעיר, כאשר בעבור דירת יוקרה במרכז העיר תצטרכו לשלם כ-6000 אירו עבור מ"ר. אך באופן כללי אם תעשו חישוב מהיר, במחיר של דירה בפריז תוכלו לרכוש חמש דירות בריגה.
    • תשואה – התשואה אינה מהגבוהות שבמדינות הלטביות והיא נעה בסביבות ה-4%, כאשר התשואה הגבוהה ביותר שנרשמה הייתה 6%. למרות זאת, ריגה מתעשרת מיום ליום והביקוש לדיור הינו גבוהה במיוחד.
    • מיסוי – ללטביה אחת ממדיניות המיסוי המקלות ביותר עבור משקיעים זרים. הגורם המשמעותי שיש לקחת בחשבון הוא תשלום המע"מ שעומד על 20% משיעור הנכס במדינה במידה ואתם רוכשים נכס חדש. אך אם אתם רוכשים דירה שאינה חדשה, המס של הרכישה הראשונית יעמוד על כ-4% משווי הנכס. לאחר מכן, המיסוי סטנדרטי יחסית אך עדיין נמוך בהשוואה למדינות מערביות אחרות.
    • תושבות – עם רכישה של נכס בעלות שגבוהה מ-250 אלף אירו תהיו זכאים לקבלת תושבות לתקופה של חמש שנים ולאחר מכן לחדשה. רבים ניצלו את ההטבה הזו כאשר שיעור ההשקעות שנעשה על ידי זרים עומד על כ-70%. ביניהם תמצאו רוסים, קזחים, אסטונים ועוד.

    כאשר אנחנו מסתכלים על שוק הנדל"ן של ריגא בשנת 2024, ניתן לראות ירידה במחירים בהשוואה לשנים קודמות. באופן כללי יש לציין כי הנדל"ן במדינה ידע עליות ומורדות בארבעת השנים האחרונות עם מגפת הקורונה, משבר האנרגיה עולמי, האינפלציה ועוד. אך אם נחשב את הירידה בערך הנדל"ן בהשווה למדד האינפלציה נראה כי הירידה הינה באחוזים מזעריים, ולפי ההשערות ערך הנדל"ן אמור לעלות בזמן הקרוב. החיסרון היחיד שיקח לקחת בחשבון טרום השקעה בנדל"ן במדינה הוא הצטמקות האוכלוסייה. בשונה מאסטוניה וליטא שבהן האוכלוסיה דווקא גדלה, בלטביה ישנה הגירה שלילית עם מוחות צעירים שעוזבים את המדינה, זאת למרות שהמשכורות בלטביה במגמת עלייה בשנים האחרונות. ישנו עדיין ביקוש רב לנדל"ן בלטביה, אך המדינה חייבת לנקוט בצעדים על מנת למנוע את דילול האוכלוסייה שלה.

    היכן להשקיע בריגה

    • מרכז העיר – הלב הבועט של ריגה שהוכתר לאתר מורשת עולמית על ידי אונסקו עם נכסים יוקרתיים שעבור מ"ר בהם תצטרכו לשלם למעלה מ-3000 אירו. זהו המרכז המתויר ביותר במדינה וישנו ביקוש מתמיד לנכסים לאורך כל ימות השנה.
    • אגנסקלנס (Āgenskalns) – שכונה מודרנית המשלבת בין ישן לחדש עם מרכזים היסטורים לצד בתים חדשים. מחירו של מ"ר בשכונה יקר יותר מהממוצע בעיר, אך בשכונה ישנם פרויקטי פיתוח רבים ששמים אותה על הכוונת של משקיעים רבים.
    • אימנטה (Imanta) – שכונה המיועדת לאלו שמחפשים השקעה בסיכון נמוך מאחר והיא מרוחקת מעט מהמרכז ומחירו של מ"ר נמוך משמעותית מהממוצע בעיר. למרות זאת, השכונה מתפתחת עם הזמן והאוכלוסיה שלה מורכבת ממשפחות צעירים וסטודנטים. כך שאם אתם מחפשים להשקיע בריגה אך נרתעים מהשקעות יקרות במרכז העיר, זוהי השכונה בשבילכם.

    כתיבת תגובה

    banner