מדינות נוספות מעוניינות לאמץ את מס הזרים הספרדי
תאריך 02/07/2025
יואל
בתחילת חודש ינואר הכריז ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז על בכוונתו להכניס חוקים חדשים למיסוי על השקעות נדל"ן בקרב זרים שאינם אזרחים של האיחוד האירופאי. התוכנית אשר נקראת "תוכנית 12 הצעדים" כוללת רגולציות חדשות שמטרתן על פי ראש הממשלה להקל על מחירי הדיור ולצנן את שוק הנדל"ן של פי טענתו נשלט על ידי זרים. בין כל הרגולציות החדשות בלט בחוזקה החוק החדש שעל פיו משקיע זר שאינו אזרח של האיחוד האירופאי יאלץ לשלם מס רכוש בשיעור של 100% מערך הנכס. עם ההכרזה על החוק מדינות נוספות שרוצות גם הן לצנן מעט את שוק הנדל"ן הראו נכונות ורצון לאמץ את מס הזרים המיוחד – דבר שעלול לפגוע קשות מאוד במשקיעים הזרים. כיום נסקור את הלך הרוח נכון לחודש אפריל של שנת 2025 והאם משקיעי הנדל"ן הולכים אל מציאות חדשה ולא מוכרת.
ההכרזה על מס הרכוש החדש הביא לפאניקה אמיתית בקרב משקיעי נדל"ן מבריטניה שמהווים לחלק נכבד מהאזרחים הזרים שמשקיעים בספרד. אחוז גבוה מהאוכלוסיה הבריטית אשר מגיע לגיל הפרישה מחליט להשקיע את הונו ברכישה של נכס מעבר לים בו המחייה זולה יותר ואורך החיים מנומנם יותר. כעת כאשר החוק נמצא על השולחן ומחכה לאישור הממשלה הבריטים פונים אל עבר יעדים אחרים כמו איחוד האמירויות, קפריסין, ניו זילנד ועוד.
אפשר גם לצנן מעט את הפאניקה מפני כניסתו של החוק לתוקף מאחר וראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז ידוע בקושי שלו לרתום את הממשלה לחתום על החוקים אותם הוא מציע. מה שכן, ניתן לראות כי משקיעים רבים מחפשים כמה שיותר מהר לקנות נכסים טרום כניסת החוק לתוקף – דבר שיכול להוביל להשקעת נדל"ן פזיזה ומסוכנת. במידה והנכם מעוניינים להשקיע בנכס בספרד נמליץ לכם לבדוק את צעדיכם בזהירות רבה ולנסות לרכוש כל עוד החוק לא נכנס לתוקף, אך לא בכל מחיר. ישנו גם החשש בקרב משקיעים רבים כי המיסוי עלול להיות גם רטרואקטיבי, כלומר גם אם רכשתם את הנכס טרום כניסת החוק תאלצו לשלם את מס הרכוש לאחר מכן.
האם מדינות נוספות יכניסו את החוק לתוקף?
לאחר שראש ממשלת ספרד הכריז על כוונתו להכניס לתוקף את מס הזרים פורטוגל, יוון וצרפת שיבחו את התוכנית וטענו כי מדובר בצעד חכם שיכול להוות לפתרון משבר הדיור שמתרחש בכל אירופה. המדינות הללו אף הודיעו כי זה לא בלתי סביר שהם יאמצו את החוק גם כן על מנת לצנן את שוק הדיור בקרב הזרים באזורם. שוב חשוב לציין כי המס מוטל אך ורק במידה והמשקיע הוא אינו בעל דרכון אירופאי – זו הסיבה מדוע הבריטים נכנסו למצב של פאניקה מאחר והם כבר לא מהווים לחלק מהאיחוד האירופאי בעקבות הברקזיט.
צרפת, יוון ופורטוגל הן שלוש מדינות שסובלות מתיירות יתר שמצד אחד מקשה על החיים של המקומיים, אך מצד שני תורמת הון תועפות לקופת המדינה. בואו נבדוק את המספרים: ענף התיירות מהווה ל-9% מכלל התוצר המקומי הגולמי של המדינה, בפורטוגל השיעור אף גבוה יותר כאשר ענף התיירות מהווה לכ-15% מכלל התוצר המקומי הגולמי של המדינה. מס רכוש בגובה של 100% והגבלות על השכרות לטווח קצר יכולות לפגוע קשות בענף התיירות ובכלכלה של שתי המדינות – כך שמדובר בצעד כלל לא משתלם עבורן.
כאשר מדובר על יוון שהכלכלה שלה לא חזקה כמו הכלכלה של צרפת, הכנסה לחוק של מס הזרים עלול לפגוע אנושות בכלכלה ולשלוח אותה כמה שנים אחורה. כלכלן בכיר אומר כי החוק יכול להכנס לתוקף אך ורק במידה ומתבצע פיתוח של ענפי תעשייה אחרים שיתפסו את המקום של ענף התיירות.
אם נחבר את כלל המשתנים נראה כי הסיכוי שמדינות נוספות יאמצו את מס הרכוש הגבוה הוא כמעט ולא אפשרי. מס רכוש בגובה של 100% עתיד לפגוע קשות בכלכלה ולשלוח את ענף התיירות לטימיון, במיוחד כאשר מדובר במדינות שנשענות על ענף התיירות. גם בספרד החוק עדיין לא נכנס לתוקף ולא בטוח אם בכלל יכנס, כך שניתן לנשום לרווחה ולהמשיך לחפש אחר השקעות באירופה, אך להיות עם אצבע על הדופק ולבחון את כל האפשרויות.