contact-us
close-form

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    אסטוניה מתעשרת ולכם כדאי מאוד להשקיע בה

    תאריך 27/03/2025

    יואל

     יודעים איפה נמצאת המדינה עם הכי הרבה סטראטאפים בעולם? אתם בוודאי חושבים על עמק הסיליקון בארצות הברית, סינגפור או ישראל שמדורגת גם היא במקום גבוה למדי. אם עניתם את אחת משלושת המדינות הללו, צר לנו להגיד אבל אתם טועים. המדינה עם הכי הרבה סטראטאפים שערכם שווה למעלה ממיליארד דולר (יוניקורן) היא אסטוניה. אסטוניה ששייכת לשלושת המדינות הבלטיות ביחד עם לטביה וליטא הייתה בעברה חלק מברית המועצות ועם נפילת מסך הברזל היא מצאה את עצמה בהיעדר כוח כלכלי להתחיל לבנות איתו את המדינה שקיבלה ממש הרגע עצמאות. אך שלושים שנה קדימה אנחנו מוצאים את המדינה הזעירה בצפון אירופה עם אחת מהכלכלות החזקות ביותר בעולם. אסטוניה מתעשרת מיום ליום וזוהי הזדמנות מעולה עבורכם לבדוק אחר נכסים להשקעה בה.

    היסטוריה

    למרות גודלה המצומצם עם אוכלוסיה של מעט מעל מיליון בני אדם, לאסטוניה היסטוריה ארוכת שנים עם תהפוכות רבות. במלחמת העולם השנייה אסטוניה חוותה אבדות קשות והרס אדיר, כ-40% ממפעלי התעשייה ומסילות הברזל הושמדו ביחד עם נמלים. כחמישית מאוכלוסיית אסטוניה הושמדה בהפצצות וכ-10% נוספים מהאוכלוסיה גלו למערב. אוכלוסיית אסטוניה לפני המלחמה הייתה מורכב מרוב של אסטונים, בעוד המלחמה הובילה לירידה משמעותית ולרוב של רוסים מברית המועצות.

    באוגוסט של שנת 1994 לאחר שלוש שנות משא ומתן עזבו כל כוחות הצבא הרוסי את אסטוניה והיא קיבלה עצמאות מלאה. מטבע הקרון האסטוני שהשתמשו בו בשנות ה-90 הוחלף בשנת 2011 למטבע האירו כאשר היא הצטרפה לאיחוד האירופאי עוד בשנת 2004. עיקר המסחר שלה מתבצע עם שכנותה שבדיה, פינלנד, לטביה, ליטה ועד לא מזמן רוסיה. המשבר הכלכלי של 2008 פגע רק קלות בכלכלה האסטונית מאחר והחוב הציבורי שלה היה מהנמוכים באירופה. בעוד מדינות כמו קפריסין ופורטוגל שנפגעו אנושות מהמשבר הכלכלי, אסטוניה הצליחה להתנער מהמשבר יחסית בקלות.

    מלחמת רוסיה אוקראינה קטעה את קשרי המסחר בין אסטוניה ורוסיה, דבר שהוביל להתייקרות בכל מוצרי הבסיס לאור משבר האנרגיה העולמי. למרות שלאסטוניה ישנם משאבי טבע כמו פצלי שמן שמאפשרים להם לייצר אנרגיה באופן עצמאי, אסטוניה הייתה תלוי במשך שנים בגז שהגיע מרוסיה. בעוד המשכורות באסטוניה עולות בקצב הדרגתי ועומדות על כ-1400 אירו בחודש, האסטונים נאלצים להתמודד עם התייקרות של 200% בחלק ממוצרי הבסיס.

    אסטוניה כיום

    אסטוניה נחשבת כיום לאחת המדינות הקלות ביותר לבצע בהן עסקים, כדי לסבר את האוזן בשנת 2013 היא דורגה במקום ה-21 במדד הקלות לביצוע עסקים. מכירים את סקייפ? אותה התוכנה שהיינו מבצעים בה שיחות וידיאו לפני עידן הווטסאפ. סקייפ הינו מיזם אסטוני שנמכר בעלות של מיליארדי אירו ל-Ebay ולבסוף הועבר למייקרוסופט. מרכזי החברה עדיין ממקומים בטאלין בירת אסטוניה ואיתם ביחד המוני חברות הייטק שמקימים בה מרכזים.

    עוד בסוף שנות ה-90 כאשר רבים מהבתים בארצות הברית עדיין לא היו מחוברים לאינטרנט, אסטוניה הייתה מחוברת כמעט כולה ביחד עם בתי ספר שבהם יכולתם למצוא מחשבים עבור התלמידים. המדינה מקדמת את כל נושא החדשנות הטכנולוגית והכניסה למערכת השעות של תלמידים בבתי הספר שיעורים בנושא כתיבת קוד במחשבים. האסטונים מבינים שהם בדרך להיות ה-Silicon Valley  של אירופה, ועל כן הם משקיעים משאבים רבים בפיתוח הדור הצעיר.

    ענפי כריית הפחם, החקלאות והגידול תופסים אחוזים בודדים מהכלכלה האסטונית, בעוד תעשיות הייטק והשירותים מכילים את הנתח המשמעותי יותר. אם אתם חושבים על השכרת נכסים לטווח קצר בכל הנוגע לתיירות, חשוב שתדעו שענף התיירות באסטוניה נמוך למדי ומספר הרוכשים הזרים שקונים נכסים במדינה מהווה גם לאחוז מזערי ביחס לרוכשים המקומיים. מצד שני, זוהי הזדמנות מעולה לנצל את העובדה כי המשקיעים הזרים עוד לא התנפלו על המדינה ולחפש בה אחר נכסים להשקעה. מבחינת השקעות נדל"ן, המשתלמות ביותר הן השקעות בנדל"ן תעשייתי לאור העובדה כי המוני מפעלים ומרכזי תעסוקה נפתחים במדינה, או השכרות לטווח ארוך עבור מקומיים והן עובדים בתעשיות הייטק שמגיעים להתגורר בטאלין הבירה למספר שנים.

    עד לא מזמן מחירי הנדל"ן באסטוניה היו זולים למדי, אך בשנים האחרונות הם נמצאים במגמת עלייה כאשר מחירו הממוצע של מ"ר עומד כיום על כ-3200 אירו. מספר העסקאות פחת בשנה האחרונה לאור התייקרות במחירי הנדל"ן, אך המשכורות של האסטונים כפי שנאמר לעיל נמצאות במגמת עלייה. בכל הנוגע לאיפה מומלץ להשקיע נמליץ כמובן על עיר הבירה טאלין שהיא גם המרכז הכלכלי של המדינה. רבים מהאסטונים עוברים אל העיר כדי למצוא מקומות פרנסה בתעשיות השירותים והייטק. במידה והתקציב שלכם מוגבל אתם יכולים לחפש נכסים גם בעיר טרטו שבשנת 2024 הוכתרה לבירת התרבות של האירופה. בטרטו נמצאים מוסדות חינוך רבים כך שתוכלו להשכיר את הנכסים שלכם עבור המוני הסטודנטים שמגיעים לרכוש השכלה בעיר.

    ויזה דיגיטלית

    ה-E Residency של אסטוניה לא מקנה לכם אישור תושבות במדינה ונכון להיום אין תוכנית השקעות עבור ויזה כמו בספרד או קפריסין. הויזה הדיגיטלית מאפשר לבעלי עסקים שבבעלותם דרכון אירופאי לנהל את העסקים שלהם מבלי צורך לדרוך באדמת אסטוניה. הויזה הזו בעצם מאפשרת לכם להכנס ל"מעגל הדיגיטלי" של המדינה, לצורך העניין האסטונים מבצעים את כל הבירוקרטיה שלהם באופן מקוון ומס החברות במדינה עומד על 0%. כך שאם אתם מעוניינים להקים עסק באסטוניה ולנהל אותו בקלות ה-E Residency יכולה להיות מתאימה עבורכם. הדרך לדרכון אסטוני לעומת זאת ארוכה הרבה יותר ויכולה לקחת עד 10 שנים עד שתהיו זכאים לקבל אותו.

    כתיבת תגובה

    banner