משקיעים ישראלים נוהרים לקפריסין וליוון
תאריך 16/01/2025
יואל
משקיעי הנדל"ן הזרים ובמיוחד המשקיעים הישראלים אוהבים מאוד את קפריסין ויוון. במשך שנים הם רכשו במדינות נכסים להשקעה שהעניקו להם תשואות גבוהות עם סף כניסה נמוך בהשוואה לשאר מדינות אירופה, וכעת ניכר כי הביקוש חזק מתמיד. מלחמת חרבות ברזל שפרצה ב-7 באוקטובר הולידה בקרב ישראלים רבים את המחשבה האם להעתיק את מקום מגוריהם מהארץ ולחפש להם מקום בטוח יותר, וכן נרשמה עלייה חדשה בקרב הישראלים אשר מחפשים נכסים לרכישה בקפריסין ויוון כאשר הם מייעדים אותם גם למגורים וגם להשכרה לשוכרים פוטנציאלים. כיום ננסה לסקר את שתי המגמות החמות של השקעות בקפריסין ויוון בעקבות המאורעות של השנה האחרונה בישראל.
עוד לפני שפרצה מלחמת חרבות ברזל ישראל הייתה שקועה במשבר פוליטי עמוק בעקבות ניסיון להעביר את הרפורמה המשפטית, כאשר בכל שבוע שטפו את הרחובות הפגנות עם המוני בני אדם שהרגישו כי שומטים להם את הקרקע מתחת לרגליים. השילוב בין יוקר המחייה, היעדר נכסים לרכישה וכעת גם כרסום ביסודות הדמוקרטים של המדינה הובילה רבים להוציא דרכונים זרים ולהעתיק את מקום מגוריהם למדינות אחרות. אחד הנושאים המסוקרים ביותר בתקופה של טרום מלחמת חרבות ברזל הוא העברה של חברות רבות אל מעבר לים והזרמת כספים אל מחוץ למדינה.
המלחמה רק העמיקה את המשבר וגרמה גם למשפחות שמעולם לא חשבו על רכישת נדל"ן מחוץ לישראל, להתחיל בחיפוש אחר נכסים פוטנציאלים. שתי המדינות שידעו את העלייה החדה ביותר בביקוש בקרב ישראלים הן כאמור קפריסין ויוון. המחייה הזולה, מחירי נכסים בעלות של כמה עשרות אלפי אירו ומנטליות דומה לישראלים, הובילה רבים לעשות את המעשה ולצאת להרפתקה חדשה.
יוון
הנהירה של המשקיעים הישראלים ליוון החלה במשבר הכלכלי של יוון כאשר בעלי נכסים מקומיים העמידו את דירותיהם למכירה בחצי מחיר. הישראלים הסתערו על המציאה ומיהרו לקנות דירות ונכסים במדינה שנמצאת כשעתיים טיסה מתל אביב. כמה שנים קדימה הגיעה המחאה המשפטית שהובילה רבים לחיפוש אחר נכסים ביוון. יוון וקפריסין יחדיו היוו למוקד של חברות הייטק רבות כאשר המנכ"לים של החברות הללו הוציאו לפועל תוכנית "אקסודוס" שמטרתה הייתה לגרום לעובדים בחברות הללו להעתיק את מקום מגוריהם מישראל. התוכנית כללה הטבות מס, מסלול מהיר לקבלת דרכון אירופאי ואף סיוע במציאת מסגרות חינוכיות לילדיהם.
עם פרוץ המלחמה דיווחו היוונים על כך שיש עצירה מוחלטת בכל הנוגע לנדל"ן ותיירות של ישראלים במדינה, אך כמה חודשים לאחר מכן נרשמה עלייה חדשה בביקוש. בנוגע לתיירות, רבים רצו לעזוב לרגע את המציאות בה הם חיים ולנסוע למדינה קרובה וידידותית לאור גלי האנטישמיות במדינות כמו אנגליה ובלגיה. יוון ידועה ביחסיה החמים עם ישראל, וראש ממשלת יוון אף טען כי למלחמה תהיה השפעה מזערית על ענף הנדל"ן במדינה. זאת מאחר וגם המלחמה בין רוסיה ואוקראינה לא עצרה את מיליוני התיירים משתי המדינות להגיע ולנפוש בחופים המוזהבים של יוון.
פלג יריב מנכ"ל קבוצת ההשקעות פאלמו סיפר על כך שבינואר 24 נרשמה עלייה של 30% בכמות הבקשות והפניות לרכישת נכסים בהשוואה לינואר של שנה שעברה. יותר ויותר ישראלים מחפשים לרכוש דירה ביוון מאחר ודירה ממוצעת בתל אביב עולה פי 4.5 מדירה באתונה. מסטטיסטיקת הלקוחות של חברת פאלמו עולה כי הגיל הממוצע של המשקיעים הוא 51, כ-80% מהם מחפשים נכסים להשקעה, 17% לנופש ופנאי ו-3% למטרת מגורי קבע.
קפריסין
למעלה מ-4000 ישראלים העתיקו את מקום מגוריהם מישראל לקפריסין מאז פרוץ המלחמה, כאשר בערים כמו לימסול ולרנקה הוקמו מובלעות של ישראלים ביחד עם בתי חב"ד ואף בתי עסק ומכולות שמבייאים מוצרי מזון היישר מישראל. כשנתיים לפני כן בשנת 2022, מספרם של המהגרים הישראלים שהעתיקו את מקום מגוריהם לישראל חוצה את רף ה-10,000. הקפריסאים שנהנים מהנהירה של הישראלים למדינה שלהם ממהרים להדגיש כי הם פרו ישראלים ונוקטים דעה נוקשה ביחד לצד הפלסטיני. זאת מאחר והישראלים שמגיעים למדינה מזרימים אליה כסף רב שהכלכלה הקפריסאית מתעשרת ממנו מאוד.
קפריסין מנהלת מדיניות מס נוחה במיוחד שמושכת אליה חברות הייטק ותאגידים רבים, ביניהם אפשר למנות שמות כמו מייקרוסופט, גוגל ועוד. על כן רבים מחליטים להגר לקפריסין מאחר והכסף הישראלי קונה שם הרבה יותר מבישראל, וכמובן המרחק שמאפשר להגיע לתל אביב ב-40 דקות טיסה בלבד. כדי לסבר את האוזן, יותר מהיר להגיע מתל אביב ללרנקה מאשר מדיזינגוף להרצליה. כמו כן, במהלך היום ישנו ממוצע של תשע טיסות ישירות לשני הכיוונים כך שהישראלים יכולים להגיע לקפריסין תוך זמן קצר מאוד.
אך עקב האכילס של קפריסין הוא הצד הפחות זוהר של המדינה והוא כמובן קפריסין הטורקית ששוכנת בחלק הצפוני שלה. הישראלים רכשו נכסים רבים בקפריסין הטורקית טרום תקופת המלחמה כאשר הם היוו לרבע מהמשקיעים הזרים, אך עם פרוץ המלחמה הדברים השתנו. קפריסין הטורקית היא מדינה בעייתית שאינה מוכרת בעולם פרט לטורקיה עצמה, והשלטון בה ממונה על ידי גורמים טורקיים. לטורקיה כאמור יחסים עוינים עם ישראל, ועצם המשקיעים הישראלים במדינה לא נראה בעין יפה על ידי הטורקים. לכן, החליטה קפריסין הטורקית לאסור רכישה של נכסים על ידי משקיעים ישראלים ואף על ידי אירופאים ממוצא יהודי. ישנה מתיחות רבה בין הצד הטורקי לצד היווני בקפריסין, אך מה שבטוח שהשקעות הנדל"ן שמורות לצד היווני עד להודעה חדשה.