פולין בדרך להיות מעצמה כלכלית באירופה
תאריך 08/08/2024
יואל
מרבית הישראלים משייכים את פולין עם קור, עוני, אפרוריות וכמובן עברה הקשה בעת מלחמת העולם השנייה. אך עובדות לחוג וסטריאוטיפים לחוד, פולין מתחזקת כלכלית בקצב גבוה והינה עומדת להיות המעצמה הכלכלית החדשה של כל אירופה. כאשר מדינות רבות ברחבי העולם חוות קשיים כלכליים לאור התייקרות חומרי הגלם, האינפלציה, עליית שיעורי הריבית ועוד, פולין מצליחה לשמור על יציבות ואף להתחזק. יותר ויותר כלכלנים מכנים את פולין בתור "גרמניה הבאה" וכי היא צפויה להמשיך להתחזק משמעותית בשנים 2024-2025. בכתבה הזו ננסה לסקור איך פולין שהייתה עמוק מאחורי מסך הברזל, נמצא בדרך ישירה להפוך לאחת המדינות המבוקשות ביותר באירופה להשקיע בה ולסחור עמה.
כלכלת פולין עד שנות ה-90
פולין אשר נמצאת במיקום אסטרטגי במיוחד לצד רוסיה וגרמניה ידעה תלאות קשות בעברה. היא נכבשה מספר פעמים, חולקה בין מדינות, וגם לאחר תום מלחמת העולם השנייה היא הייתה מושפעת באופן ישיר על ידי ברית המועצות אשר מינתה בה את המפלגה השולטת. בשנת 1989 הממשל בפולין הוחלף ובדומה למדינות פוסט סובייטיות, החל לו תהליך ההפרטה, מעין פרסטריוקה פולנית ובה עסקים שהיו תחת בעלות ממשלתית הוצעו למכירה לשוק הפרטי. בשונה מרוסיה שחוותה את תהליך ההפרטה בצורה קשה ובה מיליונים איבדו את מקומות עבודתם, פולין דווקא הצליחה להתמודד עם ההפרטה בשלום מאחר והיו חוקים ודרכי פעולה מוגדרות לשם ביצועה.
כך החל מתחילת שנות ה-90, הכלכלה של פולין כמעט תמיד הייתה במגמת עלייה כאשר אם נשווה את התמ"ג בין תחילת שנות ה-90 לבין המצב הנוכחי, נראה עלייה של למעלה מ-40%. המשבר הכלכלי של שנת 2008 שהכה באכזריות בכל העולם, כמעט ולא השפיע על פולין שהמשיכה את תהליך הצמיחה הכלכלית שכולם מסתכלים עליו בקנאות נכון להיום.
כלכלת פולין משנות ה-90 ואילך
פולין של תחילת שנות ה-90 מצאה את עצמה כמרחק פסיעה מאסון כלכלי. למדינה היה ענף חקלאות עצום אך בלתי מפוקח, מערכת כבישים רעועה שהקשתה מאוד על התחבורה וההתניידות, ומיליוני בני אדם שנאלצו בין ליל להתכוונן לתהליך ההפרטה. מעבר למתן אפשרות לרכישה של עסקים על ידי השוק הפרטי, תהליך ההפרטה כלל גם ביטול תיאום מחירים של מוצרי צריכה בסיסים על ידי הממשלה, ביטול תקרת השכר ואפשרות להעלות משכורות של שכירים, ואיזון התקציב המדיני.
תהליך ההפרטה שמכונה על ידי רבים גם "Shock Therapy" היה קשה עבור רבים, אך לאחר מספר שנים בודדות הכלכלה הפולנית נכנסה לתהליך של צמיחה שלא נעצר עד היום. ההכרה הגדולה של פולין בתור מדינה עם פוטנציאל של ממש היה בשנת 2004 כאשר היא הצטרפה לאיחוד האירופאי. פולין שבחרה לא לאמץ את מטבע האירו, לא ידעה כי ההחלטה הזו תשחק לטובתה מאחר ומטבע הזלוטי המקומי הצליח לשמור על ערכו במהלך השנים בשונה מהאירו שידע תנועות מעלה ומטה.
ממחקר שבחן את כלכלת פולין החל משנת 1990, עולה כי ישנה עלייה של כ-4% בכלכלה בכל שנה. פולין נחשבת לאחת המדינות המשתלמות ביותר לבצע בה עסקים מאחר והעלויות שם נמוכות וכוח העבודה הינו זול במיוחד. כ-65% מתושבי פולין הינם מתחת לגיל הפרישה, על כן ישנו כוח עבודה קבוע שאף התחזק עם כניסתם של הפליטים האוקראינים בשנת 2022.
מדוע הכלכלה של פולין כה חזקה?
- מיקום אסטרטגי – פולין נמצאת במרכז אירופה בין המזרח למערב, והיא גובלת בין שתי ענקיות: פולין וגרמניה. בין גרמניה לפולין ישנו קשר הדוק במיוחד ויחסי מסחר ענפים כאשר גרמניה רוכשת מפולין מגוון רחב של מוצרים וחומרי גלם. כאשר מדינות רבות בוחרות לרכוש מוצרים שמיוצרים בסין, גרמניה דווקא בוחרת בפולין ביחד עם עוד מדינות בשל המצאותה של פולין באיחוד האירופאי שמקל על המיסוי בעת ייבוא וייצוא.
- כוח עבודה ומחייה זולה – כפי שנאמר לעיל, כ-65% מאוכלוסיית פולין הינם מועסקים ותורמים למדינה. שיעור האבטלה בפולין עומד על כ-4% שנמוך מהממוצע באיחוד האירופאי, וכוח העבודה במדינה זול משמעותית בהשוואה למדינות אירופאיות אחרות. חברות רבות מנצלות את העבודה הזו ופותחות מרכזי תעסוקה בפולין ומעסיקה פולנים, והן פליטים אוקראינים שמתגוררים במדינה כבר כמעט שנתיים.
- תעשיית ייצור – כוח העבודה הפולני באה לידי ביטוי בתעשיית הייצור של רכבים, מחשבים ואלקטרוניקה. פולין היא בין המדינות הבודדות יחד עם קוריאה, צ'כיה שמוצבות בחוד החנית של תעשיית הייצור העולמית. כך שמדינות שכנות לפולין כמו גרמניה, סלובקיה מרבות לסחור עם פולין בשל הקרבה והעלויות הזולות בכל הקשור לייבוא. תעשיית הייצור וכלל ענפי הכלכלה בפולין מחוזקים על ידי בני הדור הצעיר שרובם בעלי תואר אקדמי ומספרם גבוה ביחס לשאר מדינות אירופאיות אחרות.
על מנת שפולין תמשיך לצמוח כלכלית, עליה לשים לב למספר מגמות שעלולות לפגוע בתהליך. פולין גובלת עם רוסיה ובלארוס שאיימו לא פעם על פלישה גם אליה, לכן הממשלה החליטה על הגדלת התקציב המיועד למשרד הבטחון שעתיד להפוך את הצבא הפולני לחזק ביותר באירופה כולה. תעשיית הייצור אמנם מניבה רווחים נאים לממשלה, אך אין לשכוח כי היא נמצאת במגמת היחלשות בכל העולם. וישנה כמובן הסכנה של "בריחת המוחות" ובהן אנשים משכילים עלולים לעזוב את פולין ולעבור להתגורר ולעבוד בגרמניה שבה המשכורות גדולות כמעט פי 2.