contact-us
close-form

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מטבע האירו הדיגיטלי

    תאריך 07/04/2025

    יואל

     בשנים האחרונות אנחנו עדים למגמה של מעבר משימוש בכסף מזומן לשימוש עיקרי בכרטיס אשראי והעברות בנקאיות. בין אם אלו עסקאות שאנחנו מבצעים באמצעות רכישת מוצרים באופן מקוון, ואפילו עד סיבוב בקניון בו חלק מהדוכנים אינם מקבלים מזומן ומעדיף לעשות את העסקה בכרטיסי אשראי כדי לא להסתבך עם העודף ולחסוך את כוח האדם בדלפק. על הנייר השימוש באשראי מאוד נוח וכל מה שאנחנו צריכים הוא להכניס את הכרטיס לסולק או להצמיד את הטלפון ולשלם ברגע אחד. אך עמלות ומסגרות אשראי שעלולות להתמלא בין רגע מקשות על השימוש באשראי ועל כן מובילה אותנו לפעמים להעדיף להשתמש במזומן. לפני מספר שנים הודיע הבנק המרכזי של אירופה על הנפקת מטבע אירו דיגיטלי שיאפשר לבצע עסקאות בצורה נוחה ללא מסגרות אשראי, ואפשרות להעביר כספים מבלי הצורך לשלם עמלות למתווכים חיצוניים.

    מטבע CBDC

    האירו הדיגיטלי אמנם לא הופנק, אך מטבע CBDC או בשמו המלא Central Bank Digital Currency נמצא על סדר היום של הבנקים כבר מספר שנים. מדינות שונות נמצאות במגמת ניסוי עם המטבע הנ"ל כמו סין שבוחנת את היואן הדיגיטלי והודו שבוחנת את הרופי הדיגיטלי, ויש את אלו שכבר הנפיקו את המטבעות באופן רשמי וניתן לסחור בהם כמו ה-Jam Dex בג'מייקה או ה-eNaira בניגריה. אך רגע לפני שאנחנו צוללים אל כל נושא הנפקת האירו הדיגיטלי, בואו ננסה להבין מה באמת משמעותו של מטבע CBDC ועל מה הערך שלו בעצם נשען.

    כשיש בידנו כסף מזומן אנחנו יכולים להשתמש בו על מנת לבצע רכישה של מוצר מסוים, או להפקיד אותו בבנק שלנו. כאשר המזומן שלכם מופקד הוא זמין לשימוש עבור הבנק, אך הבנק מתחייב לספק לכם את הכסף המזומן במידה ותרצו לבצע משיכה. ניתן לחשוב על זה כמו קופת חיסכון סטנדרטית שפותחים בבנק, אתם מפקידים סכום כסף שזמין לשימוש חופשי עבור הבנק אך הבנק מתחייב להחזיר לכם את הכסף שהופקד בתראה מראש. העברות בנקאיות ועסקאות אשראי מתנהלות בצורה דומה אך ללא הצורך בהפקדת או משיכת כסף. בעת תשלום בכרטיס אשראי או בהעברה בנקאית אתם מעבירים סכום מסוים מחשבון הבנק שלכם לחשבון בנק אחר תוך כדי תשלום עמלה לסניף הבנק שלכם או לחברות האשראי כמו Visa ו-Mastercard. אז מה זה בעצם מטבע CBDC שכולם כל כך מדברים עליו?

    מטבע CBDC הוא בעצם שיקוף דיגיטלי של המטבע הרגיל בו אתם משתמשים המאפשר לכם לבצע עסקאות באופן מקוון מבלי הצורך לשלם עמלה לחברות האשראי או סניף הבנק. העסקאות ניתנות לביצוע ממכשיר הסמארטפון שלכם, או בצורה הדומה לכרטיס אשראי בו אתם מצמידים את המכשיר לסולק או משתמשים בכרטיס. כדי לאפשר קלות יתרה בשימוש מטבע CBDC הבנק המרכזי של אירופה מתחייב לאפשר לבצע עסקאות באופן לא מקוון במידה ואתם נמצאים במקום ללא רשת אינטרנט. נסו לחשוב על כך שאתם נמצאים בבקתה מבודדת בחופשה ואתם מבצעים עסקה באופן מיידי ללא כל מתווך שדורש מכם עמלה. הבנק גם מתחייב שהאירו הדיגיטלי לא יחליף את המטבע האירו הרגיל שאנחנו מכירים כיום, אלא ילווה אותו ויאפשר לבצע המרה של מטבע דיגיטלי במטבע רגיל בכל רגע.

    האירו הדיגיטלי

    נכון לעכשיו מטבע האירו הדיגיטלי עדיין נמצא בבדיקה ופיתוח, ועל פי מילותיה של נשיאת הבנק המרכזי של אירופה הוא אמור להיות מונפק עד תום תקופת כהונתה שנכון לעכשיו הוא בשנת 2027. היתרון העצום של האירו הדיגיטלי הוא האפשרות לבצע עסקאות בקלות יתרה בכל המדינות שמהוות לחלק מגוש האירו. כך כל אדם יוכל לרכוש שירותים שונים או לבצע השקעות מבלי הצורך לשלם עמלות מיותרות למתווכים בכל מדינה שבה מטבע האירו הוא המטבע הרשמי. אך למרות כל ההבטחות של האירו הדיגיטלי, צריך לראות כיצד מטבעות CBDC אחרים הוכיחו את עצמם. והאמת היא שהם לא בדיוק עלו על הציפיות. ה-Jam Dex הג'מייקני וה-eNaira נחלו כישלון חרוץ והם נמצאים בשימוש מועט ביותר. גם היואן הדיגיטלי הסיני שעדיין נמצא בניסוי אינו עולה על הציפיות של הסינים, אך יש הסוברים שהם הנפיקו אותו באופן מהיר על מנת לאכוף את ארצות הברית שגם בוחנת בהנפקת מטבע שכזה.

    ההתנגדויות העיקריות למטבע האירו הדיגיטלי נובעות בעיקר מעניין הפרטיות, מאחר והשימוש במטבע דיגיטלי נרשם במערכות וניתן לצפייה על ידי הבנק המרכזי. עסקאות בכסף מזומן הינן פרטיות יותר ובעת רכישה של מוצר אף אחד לא יכול לדעת פרט לזה שמקבל את הכסף את זהותו של מבצע העסקה. החשש בקרב המתנגדים הוא שמטבע האירו הדיגיטלי יפגע בפרטיותם של הצרכנים ואף יפתח פרצה לגנבות. הפרטיות אמנם נפגעת מעט בעת שימוש במטבע דיגיטלי, אך הבטיחות של המשתמשים בו גדלה. מטבע CBDC מצמצם את האפשרות לשימוש בכסף שחור והלבנות הון, ובמקרה של גניבות הבנק המרכזי יוכל לנתר את העסקאות ולראות היכן קרתה העבירה.

    חשוב מאוד גם לראות את הצד השני של המטבע בו קיימת פגיעה בחברות האשראי השונות שמרוויחות כסף על העמלות אותן הן גובות. הבנק המרכזי של אירופה מעוניין להגביל את האפשרות להלוות כסף באמצעות אירו דיגיטלי ואף שוקל להטיל מסגרת שבו תהיה האפשרות להחזיק סכום של עד 3000 אירו בארנק הדיגיטלי. זאת על מנת למנוע את האפשרויות של צבירת חובות בקרב המשתמשים. האירו הדיגיטלי עומד במעין צומת דרכים בו שני הצדדים מבינים את היתרון בשימוש בו אך חוששים מהחסרונות. אלו אשר פועלים להנפקת המטבע אומרים כי הם לא מעוניינים להיות "מוצלחים מדי", אלא המטרה שלהם היא לאפשר עוד אפשרות לביצוע עסקאות ואולי להקל על ביצוע עסקאות והשקעות.

    כתיבת תגובה

    banner