כיצד הסינים בונים כל כך מהר
תאריך 18/01/2024
יואל
עם פרוץ מגיפת הקורונה סין הדהימה את העולם כאשר היא הצליחה להקים בית חולים בשבוע אחד בלבד. כאשר בישראל אנחנו רגילים שבנייה של בניינים ומסילות רכבת נמשכת שנים רבות ובדרך כלל נדחת ומתעכבת, הסינים דבקים במטרה ובונים במהירות שעדיין לא נראתה. בשנת 2021 סין עשתה זאת שוב ושברה את השיא של עצמה פעם נוספת, היא הצליחה לבנות בניין מגורים ב-28 שעות בלבד. הבניין אגב מאוכלס, מאובזר ומוכן לכניסת דיירים מיידית. איך הם עושים את זה?
לשאלה הזו ישנן המון תשובות וחלקן הולכות רחוק מאוד עד השלטון הקומוניסטי שאוחז במדינה ובהלך הרוח הכללי של הסינים. אך התשובה הישירה ביותר היא שיטת הבנייה החדשה והירוקה שהיא מנצלת כדי לבנות בניינים חיש מהר, ואף לבנות מסילות רכבת וגשרים שמרשתים את כל רחבי המדינה המתפרשת על פני מיליוני קילומטרים רבועים.
בנייה חדשה ומודולארית
בתום בנייתו של בניין 10 הקומות שנבנה בעיר צ'אנגשה במרכז סין, הוציאה הממשלה הסינית סרטון יוטיוב ובו תועד בכמה דקות כיצד נבנה בניין מגורים בצורה נקייה ומהירה. בתור ישראלים האסוציאציות הראשונות שעולות לנו לראש כאשר אנחנו חושבים על אתר בנייה הן בדרך כלל פיגומים, רעש, לכלוך, עיכובים ועוד. כמו כן, תופעת היעדר הבטיחות בישראל שמובילה למותם של פועלים רבים כמעט ולא נראת בסין.
הממשלה הסינית מנצלת את הטכנולוגיה החדישה והאדירה על ידי שימוש ברובוטים, והרכבה של חלקים אשר נבנו מראש. במקום לערבב בטון ומלט ולבנות ממש בתוך אתר הבנייה, הפועלים הסינים מייבאים חלקים בנויים לאתר הבנייה על ידי מנופים ומרכיבים אותם אחד על השני באמצעות הברגות. המבנה הפנימי כבר מכיל תשתיות של חשמל ומים, כך שהחסכון בזמן ובכוח אדם הוא אדיר. לבנייה של הבניין השתתפו כ-1000 פועלים בשונה מכל אתר בנייה שאנחנו מכירים, אך הם הצליחו לסיים אותו תוך 28 שעות בלבד ולאחר מכן להמשיך לפרויקטים אחרים.
קבוצת Broad קוראת לשיטה הבנייה "בנייה חייה" שמעניקה להם חופש ומרחב לשינוי החלקים בניין גם לאחר סיום בנייתו. כך שבאופן תאורטי ניתן לשנות את מיקום הדלתות והחלונות גם אחרי שהדירה נבנת, ואף ניתן להזיז את הבניין כולו במקרים קיצוניים. ישנם אלו שירימו גבה ויטענו כי הבנייה הזו עלולה להיות מסוכנת ולא בטיחותית, אך החברה טוענת כי הבניין ששוקל כ-10% בלבד מבניין סטנדרטי חזק פי 100 מבניין שכזה. בנייתו של הבניין גורמת לזיהום אוויר מינימלי וצריכת החשמל שלו גם כן נמוכה בהשוואה לבניינים רגילים.
שיטת המשטר הקומוניסטית גם היא מזרזת את תהליך הבנייה של מבנים ומסילות ברזל, מאחר ובשונה מפרויקטי בנייה במדינות מערביות אשר צריכות לעבור בירורקרטיה ארוכה, בסין כל שצריך הוא אישור של הממשלה על מנת להתחיל בבנייה. בתום כל הבירוקרטיה המערבית, פרויקטי בנייה יוצאים לפועל אך ורק אם הם עתידים להניב רווח עבור החברות שיזמו את המהלך, כאשר בסין ישנם פרויקטים רבים שיצאו לדרך ובפועל הביאו להפסדים רבים. הממשלה הסינית אף יכולה לקחת את הבעלות על הקרקע מהבעלים המקוריים במידת הצורך. היא אמנם מזכה ומפצה את הבעלים בסכום כסף, אך בדרך כלל הוא לא משתווה לסכום ההשקעה הראשוני.
לא כל הנוצץ זהב
למרות כל השבחים על הכלכלה הסינית שמאיימת לעקוף את כל הכלכלות המערביות, שוק הנדל"ן של סין ידע עליות ומורדות במהלך השנים. חברות רבות פשטו את רגלן ובניינים רבים שהיו עתידים להבנות ולאכלס אזרחים עמדו במשך חודשים רבים ללא מעש. המשטר הקומוניסטי גם עלול להיות מאיים ולא מובן עבור משקיע מערבי פשוט, כך שכניסה אל שוק הנדל"ן והבנייה הסיני צריכה להיות זהירה ומושכלת.
בשונה מהבניינים המפוארים שהוקמו תוך שבועות או ימים ספורים, ישנם מבנים רבים שנבנו בסין במהלך השנים עם נראות לא מזמינה במיוחד כשאחד מהם זכה לדירוג גבוה בתחרות המבנים המכוערים ביותר במדינה. הבניין המדובר הוא ה-Tanzi Hotel שמעוצב בצורת שלוש בובות ענק, כאשר הכניסה לבית המלון היא דרך כף רגלו הימנית של אחת הדמויות והסוויטה המבוקשת היא בצורת אפרסק. לרשימה מתווספים בניין המטה של עיתון העם שמעוצב בצורה המזכירה מאוד איבר מין גברי כאשר פרשנים רבים טענו כי נראותו פוגעת בכבודה של מפלגת השלטון, פארק השעשועים וונדרלנד שמעולם לא נפתח וכעת עומד נטוש כשעה אחת מבייג'ין, ושכונת יוקרה שנבנתה בצורה בה כל בניין נמצא במרחק מטרים ספורים אחד מהשני והנראות מזכירה מאוד מחנה צבאי.
במידה ושיטת הבנייה הסינית תורחב, נראה כי לשוק הנדל"ן הסיני צפוי עתיד ורוד במיוחד. במקום לחכות מספר שנים ולהשקיע סכומי עתק, בניינים יוכלו להבנות תוך ימים ספורים בלבד ולאכלס מייד שוכרים פוטנציאלים. כעת ניתן רק לחכות ולעקוב אחרי התפתחות הבנייה הירוקה והאם היא תורחב למדינות מערביות נוספות ואף תגיע לישראל.