contact-us
close-form

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    זירות קרב באירופה בדרך להפוך לעיירות נופש

    תאריך 27/03/2025

    יואל

     לא מעט דובר בשוק הנדל"ן על השקעות באזורי מלחמה. בין אם אלו השקעות באוקראינה שנמצאת במלחמה מול רוסיה כבר למעלה משנתיים, או השקעות בטורקיה שחוותה את אחת מרעידות האדמה הקשות ביותר. תמיד ישנם משקיעי נדל"ן שמוכנים לחשוב מקוץ לקופסא ולקפוץ קפיצת ראש למים קפואים. אחד מהמשקיעים הללו הוא ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ. ג'ארד קושנר ששימש כיועץ בכיר בבית הלבן מתכנן להשקיע באמצעות קרן Affinty Partners סכום של למעלה ממליארד דולר בבנייה של עיירות נופש בסרביה ואלבניה. הצעד מלווה בקולות משני הצדדים כאשר יש את המברכים על המהלך וטוענים כי הוא יעשיר את ענף התיירות של שתי המדינות, ויש את אלו אשר טוענים כי מדובר בהרס של רצועת טבע באלבניה, ויריקה בפנים של סרביה. על כל זאת ועוד, בכתבה הזו.

    לג'ארד קושנר יש מוניטין מפוקפק בכל הנוגע לענף הנדל"ן ויש כמה שמכנים אותו בתור משקיע הנדל"ן השנוא ביותר. אחת ההשקעות הגדולות שלו הייתה ממש כשנה לפני משבר הסאב פריים בשנת 2007 כאשר החברה המשפחתית שלו רכשה בניין בניו יורק בעלות של 1.8 מיליארד דולר. אחת הסיבות לכך שג'ארד עשה זאת הייתה להוכיח את מקומו בחברה לאחר שאביו הורשע בפלילים ונכנס לכלא בשנת 2005. כדי לרכוש את הבניין הוא השקיע סכום התחלתי של 50 מיליון דולר ואילו את השאר, לווה. ההשקעה אם חשבתם הוכתרה ככישלון מוחץ, ונכון לשנת 2019 משפחת קושנר נמצאת בחובות של יותר 1.2 מיליארד דולר. החובות כמובן, מעולם לא שולמו. ומה הצעד הבא של קושנר הצעיר בנוגע לשוק הנדל"ן? עיירות נופש בזירות קרב.

    הפרויקט החדש של קושנר

    המהלך של קרן Affinty Partners כולל השקעה בשלושה אזורים: השקעה באי הבלתי מיושב Sazan באלבניה, השקעה ברצועת החוף Zvernec שממוקמת קרוב מאוד ל-Sazan, והשקעה נוספת בבלגרד בירת סרביה. שלושת ההשקעות שמוערכות בלמעלה ממיליארד דולר נתמכות על ידי כספי משקיעים ולא על הונו של ג'ארד קושנר. סכום המשקיעים בקרן של קושנר שמגיעים ברובם מקאטר, איחוד האמירויות וערב הסעודית מוערך בלמעלה משני מיליארד אירו. ההשקעה אמורה להביא לשגשוג בכלכלה הבלקנית הרעועה של שתי המדינות, אך רבים מסתייגים מהמהלך של קושנר בטענה כי מדובר בנגיסה אכזרית של ארצות הברית ומשקיעים זרים באדמה חשובה ובעלת ערך סנטימנטלי עבור המקומיים. כעת, נסקור את שלושת ההשקעות של החברה ונבין מהן הסיבות להתנגדותם של רבים.

    • ההשקעה בסרביה

    אחת ההשקעות של החברה שקיבלה את התנגדות הקשה ביותר היא הפיכתו של מטה משרד הביטחון היוגוסלבי בבלגרד אשר הופצץ בשנת 1999 על ידי כוחות נאט"ו והמרתו למלונות יוקרה. מטה הביטחון המופצץ הוא זכר לאחד המבצעים העקובים מדם שידעה סרביה שגבה את מותם של אלפי בני אדם והרס רב. התושבים המקומיים טוענים כי בנייה של מלונות יוקרה על ידי קרן שבראשה עומד אחד האנשים המקורבים ביותר לבית הלבן ולנשיא ארצות הברית לשעבר מהווה לפגיעה קשה בהיסטוריה של האזור. האמריקאים אשר לקחו חלק בהפצצת מטה הביטחון ספגו תגובות קשות על כך, וכדי לייפות את הסיטואציה ג'ארד קושנר התחייב לבנות אנדרטאה לזכר ההפצצה של אותו היום. אחד הבכירים בצבא האמריקאי שלקח חלק בהפצצת מטה הביטחון אומר כי מדובר בעלבון קשה במיוחד לכל האומה האמריקאית ולצבא ארצות הברית שלדבריו פעל להפסקת הטיהור האתני ביוגוסלביה.

    נרשמה גם התנגדות מקומית של הסרבים שאומרים כי בנייה של מלונות על ידי קרן אמריקאית היא פלישה לאדמה שחוותה הרס ואובדן רב, ויש להשאיר את מטה הביטחון כפי שהוא כזכר לדורות הבאים. הבניינים ההרוסים של מטה הביטחון הפכו ליעד תיירותי בשנים האחרונות ורבים מגיעים לאזור על מנת להזדהות עם ההפצצה שגבתה את חייהם של רבים. פעיל סביבתי בכיר בסרביה אומר כי ג'ארד קושנר והנשיא הסרבי ווצ'יץ' צריכים להבין ש"סרביה היא לא בופה מזון, וווצ'יץ' הוא לא מלצר". עדיין מוקדם להעריך מתי הפרויקט יצא לפועל אך אפשר לראות שכבר עם הכרזתו נרשמה התנגדות רבה שגוברת על אלו שמברכים על ההשקעה.

    • ההשקעה באלבניה

     ניתן לומר ששתי ההשקעות של קושנר באלבניה זוכות לפחות התנגדות בהשוואה להשקעה בבלגרד מאחר ולא מדובר בהריסתו של מקום עם ערך סנטימנטלי רב כל כך עבר המוני בני אדם. האי Sazan באלבניה הוא בסיס צבאי נטוש ובלתי מיושב שעד היום נערכים בו אימונים של הצבא האלבני. באי לא קיימת תשתית ראויה מאחר ובזמן שימושו בתור בסיס צבאי לא היה בו חשמל, ומי השתייה של החיילים הגיעו מעיר סמוכה. מה שכן אפשר למצוא באי הוא מנהרות רבות, בונקרים, ואזורים ממגונים לירי על צבאות פולשים. מעבר לעבר הצבאי של האי, באי תמצאו טבע עשיר עם בעלי חיים וצמחייה רבה ומגוונת. פעילים סביבתים מתנגדים למהלך וטוענים כי פגיעה סביבתית היא בלתי נמנעת באזורים בהם נמצאים בני אדם.

    אזור נוסף שהקרן של קושנר מעוניינת להשקיע בו הוא רצועת החוף Zvernec שידוע ביופיו המרהיב. עיקר ההתנגדות היא של פעילים סביבתיים ומקומיים אשר לא מעוניינים לראות את פיסת הטבע הירוקה נחרבת והופכת לעוד אתר תיירותי. מנגד ישנם גם מקומיים שמברכים על המהלך בטענה כי הממשלה לא משקיעה שום אמצעים בטיפוח האזור, וכי הוא נשאר מוזנח בדיוק כמו בתקופת הדיקטטורה של המדינה. המידע אודות ההשקעה ברצועת החוף עדיין דל מאוד והממשלה האלבנית לא אישרה על כוונת קושנר להשקיע בה, אך עם כמות התיירים שגדלה משנה לשנה באלבניה סביר להניח שהממשלה לא תהסס ותאשר את הצעד של קושנר.

    כתיבת תגובה

    banner