contact-us
close-form

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    האם בועת ה-Airbnb בדרך להתפוצץ?

    תאריך 26/03/2023

    יואל

    מי מאיתנו לא השתמש אי פעם ב-Airbnb? על הנייר מדובר בפלטפורמה גאונית שכבר למעלה מ-10 שנים משרתת מיליוני לקוחות ברחבי העולם, הן בעלי נכסים והן תיירים שמחפשים חלופה זולה ונוחה לבתי מלון. הבוקינג מתרחש באפליקציה היישר מהסמארטפון וסגירה של מקום מגורים לחופשה העתידית מעולם לא נראתה קלה יותר. ובנוסף לצרכנים, הפלטפורמה שירתה בעלי נכסים רבים להשכיר חדרים או חללים שלמים במטרה להרוויח עוד כסף מהצד. עם השנים פלטפורמת ה-Airbnb גדלה בצורה מסחררת עד כדי פיצוץ מטורף של עשרות נכסים ברחוב אחד. בשנת 2023 נראה כי הבועה החלומית עתידה להתפוצץ כאשר צרכנים מדווחים על עלויות גבוהות במיוחד, לצד בעלי נכסים שמדווחים על ירידה חדה באיכלוס הנכסים שלהם.

    איך ה-Airbnb הוקמה?

    אירוני מעט לחשוב שמפלצת הדיור לטווח קצר שקיימת כיום כמעט בכל מדינה בכדור הארץ, התחילה בשנת 2007 על ידי זוג סטודנטים אמריקאים שהשכירו מזרן מתנפח באחד החדרים הפנויים בדירה שלהם מאחר והם התקשו לשלם את שכר הדירה. באותה השנה בסן פרנסיסקו התרחש כנס העיצוב של ארגון המעצבים התעשייתים של אמריקה והמלונות בעיר היו בתפוסה מלאה, זוג הסטודנטים זיהו את ההזדמנות והשכירו מזרן מתנפח בעלות של 25 דולר ללילה. כ-15 שנה קדימה המזרן המתנפח התקדם לדירות יוקרה, בקתות מפנקות ומבנים לא סטנדרטיים במקומות חלומיים. נכון לשנת 2020 הרווח של הפלטפורמה עומד טיפה למעלה מ-4 מיליארד דולר.

    לאורך השנים הפלטפורמה ידעה לא מעט ביקורות שליליות מצד ממשלות מקומיות בטענה כי השימוש בה תורם לעלייה במחירי הדיור, ג'נטריפקציה וחשד להעלמות מס. ב-2016 מבדיקה שנערכה ברשות המיסים הישראלית דווח כי כ-33% מבעלי הנכסים המושכרים ב-Airbnb לא דיווחו לרשות המיסים על הרווחים שלהם. מדינות נוספות ברחבי העולם החליטו להילחם בתופעת השכירות לטווח קצר באמצעות חקיקת חוקים אשר מקשים על ההשכרה ומאלצים את בעלי הנכסים להתעסק בבירוקרטיה מתישה למדי. בפריז יש חובה לרשום את הנכס בעירייה טרום פרסומו לקהל הרחב, ואילו בהולנד וניו יורק קיימת הגבלה על כמות הימים שאותם ניתן להשכיר נכס לטווח קצר.

    תחילתו של ה-Airbnbust

    בעלי נכסים אשר משתמשים בפלטפורמת ה-Airbnb מדווחים על תופעת ה-Airbnbust שמאיימת לחסל את עסקיהם בפלטפורמה. התופעה באה לידי ביטוי בירידה חדה בכמויות הבוקינג של צרכני הפלטפורמה כאשר ישנם בעלי נכסים אשר דיווחו על ירידה מ-80% אכלוס לחודשים בהם לא התצבע אכלוס אחד. אנשי עסקים ותיקים בתחום כדוגמת שון רקידיץ' ושלבי צורץ' האמריקאים דיווחו על כך שהם מתקשים לכסות את ההוצאות על תחזוק הנכסים שלהם ואף נתקלים בהפסדים כספיים. נראה כי הפלטפורמה שהחלה מדרך קלה ופשוטה מבעלי נכסים להרוויח מעט כסף מהצד, הפכה למפלצת מאיימת במיוחד שהשפעותיה על מחירי הדיור, הג'נטריפקציה ושווקי הנדל"ן ברחבי העולם עתידות להשמידה בעתיד הקרוב לעין.

    בעלי נכסים וכלכלנים מנסים להבין את הסיבה ל-Airbnbust ומדוע הם מאבדים כסף מיום ליום, ויש לכך כמה סיבות שניתן לשים עליהן את האצבע:

    • עלייה מחירי השכירות – הימים בהם ניתן היה לשכור נכס במחירים נוחים שרחוקים מעלות של בתי מלון או אכסניות כבר מזמן לא כאן. העלייה במחירים היא נגזרת של עלייה בשיעורי הריבית העולם בעקבות המלחמה באינפלציה הגוברת. בעלי נכסים נתקלים בהחזרים חודשים אשר גדלים מיום ליום ועל כן נאלצים לדרוש מחירים גבוהים יותר מהשוכרים בכדי להרוויח ולא להפסיד.
    • עלויות נסתרות – אלו שהשתמשו ב-Airbnb מכירים את ממשק המשתמש הנוח האטרקטיבי שמציע לנו מחירים כה נוחים, אך ברגע שתקליקו על הנכס ותקבעו את משך זמן האיכלוס תגלו כי המחיר קפץ ואף הכפיל את עצמו. לעלות הסטנדרטית נוספו עלות אחזקה וניקיון, מיסוי מקומי, עמלת שימוש בפלטפורמה ועוד. כך שכאשר תסכמו את העלות הכוללת, תגלו כי מחיר השכירות של דירה ב-Airbnb אינה רחוקה מאיכלוס בבית מלון מקומי.
    • דרישות מוגזמות מבעלי הנכס – ברגע שתכנסו לדירה ששכרתם ב-Airbnbust תגלו רשימה שהשאיר בעל הנכס ובה מספר חוקים שיש ליישם בזמן השהות בה. דרישות כמו לא לקיים מסיבות ולהכניס אנשים זרים נראות מקובלות לכל אלו בעלי היגיון בריא, אך דרישות כמו לשטוף כלים, לעשות כביסה ולהאכיל את החתול עלולות להישמע מוגזמות לחלקנו. על פניו נראה כי הגענו לחופשה ולא לשמור על הבית של חבר קרוב, וניתן לחשוב כי מעט מוגזם שקיימת עלות אחזקה וניקיון כאשר את חלק מהניקיון אנו נדרשים לבצע בעצמנו. יתרה מזאת, את רשימת הדרישות לא תמצאו באתר של Airbnb אלא תגלו אותה רק ברגע שתכנסו לדירה.
    • תחרות – פלטפורמת ה-Airbnb גדלה למצב בו על קילומטר רבוע תוכלו למצוא עשרות של דירות המוחזקות על ידי בעלים שיעשו הכל כדי שתשכרו את הדירה שלהם ולא של המתחרה. בנוסף לתחרות הפנימית, במרוצת השנים קמו חברות מתחרות לפלטפורמה עצמה כדוגמת Com, Flipkey, Trivago, Vrbo ועוד.

    נראה כי ה-Airbnbust מתרחש בעקבות ההתרחבות המאסיבית של החברה שהובילה לבעלי נכסים שהציבה דרישות לא הגיוניות מהשוכרים וגבתה מהם סכומי עתק במטרה להרוויח כמה שיותר. במידה והינכם בעלי נכסים ומשתמשים ב-Airbnb ההמלצה היא להיות משכיר נוח והוגן כלפי השוכרים העתידיים שלכם, גם כדי להבטיח שתמשיכו להרוויח ולא להפסיד, וגם כדי שתנועת השוכרים לא תעצר והדירוג שלכם בפלטפורמה ישאר גבוהה. כמו כן, אין סיבה שלא תנסו לבדוק את שירותי המתחרים ולהשכיר את הנכסים שלכם באחת מהפלטפורמות האחרות שצויינו לעיל.

    כתיבת תגובה

    banner